A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Menü

Zöld kávé elkészítése

Rengeteg kérdés érkezik érdeklődőktől és vásárlóktól egyaránt a zöld kávé elkészítése felől. Kicsit körbejártuk a témát, megkérdeztünk szakembert, vásárlót, felhasználót a zöld kávé elkészítéséről. Hogyan és mit készítenek a zöld kávészemekből.Sok érdekes dolog derült ki a zöldkávé elkészítéséről.

Zöld kávé elkészítése

A zöld kávé tulajdonképpen az a kávébab, ami még nincs megpörkölve, tehát nem veszítette el sok értékes anyagát, pl. a legfontosabbat, a klorogénsavat sem. Így megőrzi erős antioxidáns tartalmát.

A zöld kávé elkészítése nagymértékben különbözik a pörkölt kávészemekétől. A zöld kávészemek nagyon kemények, ezért az őrlésük nem egyszerű feladat. Több háztartási daráló látta már ennek kárát, főleg amelyik műanyagból készült.

Szerencsére elég, ha a zöld kávészemeket durvára őröljük, s hogy ez minél könnyebb legyen, érdemes előtte egy rövid ideig hideg vízben áztatni.

Mindenképpen merev, kemény pengéjű eszközzel szabad csak nekikezdeni, de

többen használnak mozsarat, amiben kézzel porítják, vagy kézi mákdarálót, amin

szépen lassan darálják a zöld kávészemeket.

Ezután következhet a zöld kávé elkészítésének következő lépése a forrázás, vagy áztatás.

2 teáskanál őrleményt  200 ml, kb 100 C fokos vízben kell áztatni 5 - 10 percig.

Ehhez a legideálisabb eszköz az asztali, vagy kézi tea és kávékészítő, melyben az áztatás után tökéletesen leszűrhető a zacc.

Ezt a főzetet többen fogyasztják így magában, mint egy teát.

 

  Az egyik legnépszerűbb recept a zöld kávé gyömbérrel, melyet "törökösen" készítenek el.

  Szárított gyömbért adnak a hideg vízhez az őrölt kávé mellett, felforralják, majd a friss gyömbér 

  gyökerét kockára  vágják, és a frissen főzött italhoz adják. Ezután újra forralják.

  A gyömbér fokozza az antioxidáns hatást, elősegíti a zsírégetést, karakteresebb, élénkebb ízt ad a

  főzetnek.

 

 

A zöld kávé másik leggyakoribb elkészítési módja, amikor a fenti módok valamelyikén összezúzott zöldkávét pörkölt kávéval keverik, és kotyogós kávéfőzőn főzik le. Az így elkészített kávé íze a fekete kávéé, de messze nem olyan erős, és a zöld kávé kedvező hatásai is megmaradnak.

 

 

 A zöld kávé elkészítésének másik módja, amikor a zöld kávészemeket egy kifejezetten csak erre a célra használt, előmelegített,  öntöttvas serpenyőben megsütik.

Ez javítja az ital ízét, csökkenti a koffeintartalmát, de megőrzi a hasznos anyagokat és nem utolsósorban megkönnyíti az őrlést.

Ha zöldkávéként szeretnénk fogyasztani, egy száraz serpenyőben süssük át a szemeket, de nem szabad megvárni, amíg a szemek színe megváltozik és az illatok megjelennek.

 

 

 

Sokan azért vásárolnak zöldkávét, hogy otthon, házilag készíthessék el, pörkölhessék meg.

Vannak, akik ehhez kisebb- nagyobb beruházásra is hajlandóak, és pörkölő gépet szereznek be. Ez - a család kávéfogyasztásától függően - viszonylag hamar meg is térülhet. Így mindenki magának kísérletezheti ki a kívánt ízeket, ehhez azonban nem kevés gyakorlatra van szükség. Egy gyakorlatlan pörkölő könnyedén készíthet a legjobb minőségű zöldkávéból is kellemetlen, égetett, savas löttyöt.

Ezen a videón egy picit átépített kukoricapattogtató segítségével készül a pörkölt kávé. >>

 

 

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus
A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.További információ >>
Beállítások módosítása Elfogadom