Kandiscukor készítése
Kandiscukrot készíteni nem egy lehetetlen küldetés. Mindössze néhány alapanyagra és türelemre van hozzá szükség, ráadásul remek saját készítésű ajándék is lehet belőle.
/Kép forrása: Pinterest/
Kandiscukor készítése
A kandiscukor elkészítése nem csak a felnőttek számára, hanem a gyerekeknek is élmény, igazi kihívás lehet, mivel a kandiscukor elkészítése akár egy hétig is eltarthat, ezért igazán jó móka megfigyelni, ahogy napról napra változik, növekszik.
Mire van szükség a kandiscukor elkészítéséhez?
A kandiscukor elkészítéséhez szerezz be :
- 4 pohár cukor
- 2 pohár víz
- fa pálcikák
- ételszínezék
- széles szájú befőttes üveg
- kartonpapír vagy ruhacsipesz
- igény szerint aromák az ízesítéshez
A cukorszirup elkészítése:
A pálcák végét nedvesítsd meg, majd forgasd kristálycukorba. Hagy száradni, amíg a szirupot elkészíted.
A cukrot forrald fel a vízzel, míg teljesen elolvad benne, ezután add hozzá a színező illetve ízesítő anyagokat. Ha több színt készítesz, akkor azután add hozzá, miután elosztottad a befőttes üvegekben a forró szirupot. Hagyd kihűlni.
Kandiscukor kristályosítása:
A kartonpapírból vágj akkora darabokat, hogy lefedje az üveg száját. Annyi pálcikát szúrj át rajta, amennyit az üveg szélessége elbír, számolva a pálcikák közötti távolsággal, hiszen a kandiscukor "hízni fog". Dugd a pálcikákat az üvegbe, arra vigyázz, hogy ne érje el se az üveg alját, se a szélét.
/Kép forrása: Internet/
Most már csak türelmesen kell várni, míg a szirupban lévő cukor elkezd a pálcikákon kikristályosodni.
Pár nap múlva már szemmel látható, hogyan növekszik a pálcán a kandiscukor. Amikor úgy érzed, hogy elérte a kellő vastagságot, vedd ki, sütőpapíron hagyd száradni.
Az elkészült kandiscukrot celofánba csomagolva és/vagy masnival átkötve ajándékba is adhatod!
A megmaradt szirupból újraforralás után újabb kandispálcikákat készíthetsz.