A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Menü

Eredeti olasz espresso kávé

Az espresso kávé fogyasztása eredeti olasz tradíció, amely az egész világot meghódította, alapját adva különböző kávékészítményeknek.

Az espresso kb. 25-35 ml vörösesbarna színű, krémes és zamatos kávé.

Ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét készíthessünk, több dologra kell odafigyelnünk.

1. Az espresso kávé íze erős, karakteres.

Ahhoz, hogy ezt a karakteres ízt elérjük, megfelelő kávéra van szükségünk. Sötét, olasz pörkölésű szemes kávé ajánlott, mert ebből lehet igazán krémes, testes espresso kávét készíteni. A tökéletes ízélmény érdekében a fogyasztás előtt frissen készítsük, és előmelegített porceláncsészében tálaljuk.

2. Az őrlés és a főzés

Az espresso kávé minősége nagy mértékben függ attól, hogy a kávészemeket milyen durvára, vagy éppen finomra őröltük. Ha túl durvára őröljük, akkor a víz átfolyik rajta, nem tud a kávé aromája kioldódni. Viszont ha túl finomra őröljük, akkor nem tud a víz átfolyni rajta, vagy csak nagyon- nagyon lassan, és így megég a kávénk, ezért kesernyés, égett ízű lesz.

A tökéletes espresso kávé elkészítéséhez szükséges egy jó minőségű kávéfőzőgép, ami biztosítja a forráspont alatti ( kb 90-95 °C ) vizet és a nagy, kb 9bar nyomást. Nagyon fontos, hogy az espresso 25-30 mp alatt jöjjön át, hogy a megfelelő ízek és aromák kioldódhassanak a kávéőrleményből. Ha csak "átrohan" a víz a kávén, akkor ízetlen löttyöt kapunk, ha viszont túl lassan folyik le, akkor kellemetlen aromákat érezhetünk.

3. Hogyan készítsünk tökéletes espresso kávét?

A fentieken kívül van még két fontos tényező ahhoz, hogy tökéletes espresso kávét készíthessünk. Mégpedig az őrölt kávé mennyisége, és a kávé egyenletes tömörítése.

1 adag eszpresso kávé elkészítéséhez a készülékhez tartozó merőkanállal adagoljunk ki 1 adag őrölt kávét, majd egyenletesen tömörítsük a szűrőbe. A tömörített kávé felülete egyenletes és sima legyen.

A frissen lefőtt espresso kávé tetején bársonyos hab réteget kapunk. Ez a "crema" , mely akkor keletkezik, ha megfelelő technikával készítik az espresso kávét, megfelelően friss kávéból. Minél sötétebb a kávé cremája, annál sötétebb az alatta gőzölgő presszókávé.

 

blog comments powered by Disqus
A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.További információ >>
Beállítások módosítása Elfogadom