A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Termékek Menü

Kávépörkölés otthon

Az otthoni kávépörkölés célja nem ugyanaz, mint a pörkölőüzemben történő kávépörkölésnek, ezért ne is várjuk ugyanazt az eredményt!

De! Miért ne próbálhatná ki bárki otthon a kávépörkölés mesterségét, hiszen kenyeret is sütnek otthon, sajtot is lehet házilag készíteni, sőt még pálinkát is főznek!

Kávépörkölés otthon

Egyesek szerint a házi kávépörkölés nagyon egyszerű és mindig a házi, friss a legfinomabb. Ehhez képest azért jópáran vallottak már kudarcot, amiről szerencsére a konyhák nem tudnak mesélni, szóval csak óvatosan, ha még nem vagy gyakorlott.

Ma már nem olyan bonyolult feladat nyers, zöld kávébabot beszerezni. Kisebb kiszerelésben is rendelkezésre áll a világ különböző pontjairól származó, minőségi zöldkávé.

Ha nincs, vagy még nincs semmilyen házi kávépörkölő serpenyőd, berendezésed, eszközöd, akkor kezdd nyugodtan a sütőben vagy sütőlapon.

.

Otthoni kávépörkölés menete

  • Egy vasból készült edénybe öntsd a zöld kávészemeket, és terítsd el úgy, hogy a szemek ne érjék egymást semmilyen felületen sem.
  • Tedd be 220°C-ra előmelegített sütőbe vagy főzőlapra. Ne hagyd ott!!
  • Ahogy a szemek felmelegszenek, elkezdődik a víz párolgása, a kávészemek kiszáradnak és a térfogatuk növekedni kezd. A kávé elkezd barnulni, illatosodni, és hamarosan hallható az első reccsenés is.
  • Innentől már folyamatos kevergetésre van szükség, hogy meg ne égjen, illetve hogy amennyire lehet, egyenletes legyen a pörkölés.
  • Most már figyelj nagyon, mert ezután már gyorsan változik a kávészemek színe. Vedd lejjebb a hőt!
  • Ha elérte a számodra megfelelő árnyalatot ( ezt majd idővel kikísérletezed magadnak ),  öntsd át egy agyagedénybe.
  • Fél- egy napig érdemes fedő nélkül tárolni, hogy a keletkezett gázok távozhassanak belőle. Majd ezután már aromazáró edényben kell tárolni.

Ha nem követsz el hatalmas hibát, az otthoni kávépörkölés eredménye egy illatos, ízletes kávé lesz.

Miért érdemes otthon kávét pörkölni?

  1. Akár különösebb beruházás nélkül is belekezdhetsz.
  2. Saját, egyedi ízvilágot kísérletezhetsz ki.
  3. A frissen pörkölt kávé a leggazdagabb aromákban.
  4. A vendégeidet saját pörkölésű kávéval lepheted meg, amitől mindenki "elájul" majd.
  5. A házi mindig finomabb, mint a bolti. Gondolj csak a sütire!
  6. Nem beszélve arról, mennyivel gazdaságosabban jössz ki!
  7.  Lett egy új hobbid!