Szemes kávé tárolása
Sok tévhit és félinformáció kering arról, vajon hogyan is kell a frissen pörkölt szemes kávét tárolni. Sokan nem is tudják, hogy az aromák megőrzése miatt milyen fontos a kávé helyes tárolása.
Sokszor csak azzal szembesülnek, hogy egy több hónapja felbontott csomag kávé messze nem azt az illat- és ízélményt adja, mint amikor legelőször felbontották a csomagot. Nos, ilyenkor nem a gyártóval, a márkával, a kávéfajtával van a probléma, hanem a kávé nem megfelelő tárolásával.
Mire is kell hát ügyelni a szemes kávé tárolása során?
Amennyire csak lehet, távol kell tartani az oxigéntől. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a zacskót muszáj felbontani.
- Sokféle jól zárható tárolóedény létezik a szemes kávé tárolására, melyek jók ugyan, de nem nyújtanak tökéletes megoldást, hiszen a kávéval együtt az edénybe zárt oxigén is károsítja a kávénkat. Ráadásul minden kávéfőzés alkalmával ki kell nyitni az edényt.
- Kaphatóak olyan dobozok is, melyekből vákuum segítségével el lehet távolítani a levegőt. Ez is jó megoldás a szemes kávé tárolására, de ez sem tökéletes, mivel a vákuum a kávészemekből is eltávolítja az oxigént, ezáltal sokat veszít a kávé az aromájából.
- Abból kiindulva, hogy főzéskor mindenképp ki kell nyitni az edényt, talán akkor járunk a legjobban, ha több kisebb adagra osztjuk, és külön- külön csomagolva tároljuk a kávénkat. Ez jó megoldásnak tűnik, bár - lássuk be - elég macerás.
- Ha valaki mégis úgy dönt, hogy az eredeti zacskójában tárolja a kávéját, neki azt javasoljuk, hogy ne vágja fel teljesen a zacskó száját, csak egy kis nyílást, amin keresztül éppen ki tudja önteni a szükséges mennyiséget. Ezután nyomkodja ki a maradék levegőt a zacskóból, hajtogassa vissza a zacskót egészen a kávéig, és így zárja le vagy a saját simítózárjával, vagy ha nem ilyen a kávé csomagolása, akkor egy (vagy több) nagyon erős csipesszel. Esetleg töltse át simítózáras tasakba, és ugyanígy nyomkodja ki a levegőt és hajtogassa vissza.
- A lehető legrosszabb megoldás a kávé tárolására a lefagyasztás. Ha mégis ezt a megoldást választja valaki, nagyon erősen zárja le, csomagolja be a kávét, mert könnyen átvehet más étel szagát. Kivenni is jóval a fogyasztás előtt kell, hogy felengedjen. Maximum pár hónapig szabad csak így tárolni a szemes kávét, az őrölt kávé lefagyasztása pedig eszébe se jusson senkinek.
Összefoglalva tehát megállapíthatjuk, hogy nem létezik tökéletes megoldás a szemes kávé tárolására.
Akkor járunk a legjobban, ha mindig csak egy zacskó szemes kávé van megbontva, és annak tárolására fenti módszerek közül a nekünk legszimpatikusabbat, legpraktikusabbat választjuk!