Mit kell tudni a zöldkávéról?
A zöldkávé napjaink egyik legnépszerűbb és legeredményesebb eszköze az egészségmegőrzés és a túlsúly elleni küzdelem terén.
A zöldkávé az a kávébab, ami még nincs megpörkölve, ezért nem veszítette el az egyik legfontosabb összetevőjét a klorogénsavat. Ennek a bizonyos klorogénsavnak köszönhetően - ami egyébként igen nagy mennyiségben található meg a zöld kávéban - erős antioxidáns hatású.
- Jótékonyan befolyásolja a szénhidrát és zsír anyagcserét. Étkezés után egy csésze zöld kávé képes csökkenteni a szénhidrát zsírrá alakulását.
- Élénkíti az anyagcserét, így a zsír nem tud lerakódni, valamint a felgyorsult anyagcsere során nagy mennyiségű kalóriát égetünk el.
- Csökkenti a vérnyomást.
- Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását, ezáltal a véráramba jutását. A zöld kávé fogyasztása során az inzulintermelés is normalizálódik.
- Javítja a mentális éberséget. Fokozza az ébrenlétet és javítja a memóriát is. Ez különösen nagy segítség szellemi munkát végzőknek, tanulóknak pl. vizsgaidőszakban.
- Élénkíti, regenerálja a szervezetet,
- Csökkenti a narancsbőrt.
Van-e hátránya a zöldkávé fogyasztásának?
Mivel koffeintartalma van, ezért fogyasztása nem javasolt koffeinérzékenység esetén, valamint terhesség és szoptatás ideje alatt.
Összességében azonban a zöldkávé fogyasztás előnyei messze meghaladják a hátrányait.
Napi kétszeri fogyasztása mindenkinek ajánlott, nemcsak a fogyni kívánóknak.
A kávéfogyasztás egészségügyi hatásairól még többet olvashatsz szakember tollából.