Cibetmacska kávé- avagy a világ legdrágább kávéja
A cibetmacska kávé, vagyis a Kopi Luwak egy Indonéziában közismert márka. Mára már világszerte mitikus hírnévre tett szert, nem csak az ára, hanem az előállítási módja miatt is!
/A kép forrása: Internet/
Cibetmacska kávé- avagy a világ legdrágább kávéja
Mi is az a cibetmacska kávé? És mi az az előállítási mód, ami a cibetmacska kávét oly különlegessé teszi?
Az indonéziai cibetmacska egy a menyétek családjába tartozó emlős.
Azon kevés állatok egyike, amely megeszi az érett kávécseresznyét, mind az arabica, mind a robusta fajtákból. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a cibetmacska ezzel elvégzi a kávébabok feldolgozásának nagy részét, ahogy a kávé végigmegy az emésztőrendszerén. Megemészti a gyümölcs puha részét, és üríti a magokat. A kávébabokat kézzel távolítják el a cibetmacska ürülékéből.
/A kép forrása: Internet/
A cibetmacska kávé készletei szűkek. Íze természetesen egyedülálló és különleges. ( A kávéipar szereplőinek többsége borzalmas ízűnek tartja. )
A cibetmacska kávé a csészében kiegyensúlyozottan testes, nagyon savas és némiképp keserű, noha jellegzetességei a kávé természetén és kezelésén is múlnak.
A cibetmacska kávé aromája intenzív és néha gyümölcsös íz kíséri.
Nem meglepő tehát, hogy a cibetmacska kávé hihetetlenül drága, s részben éppen az árának köszönhető, hogy világszerte igen keresetté vált.
George Howell a Kávé című "kávébibliá"-ban így fogalmaz:
"Hát komolyan...ez kávé a segglyukakból a seggfejeknek."