A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Termékek Menü

Zöld kávébab

Még sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs, hogy az a kávébab, amit zacskóban vásárolnak, az "születésekor" még zöld kávébab volt egy piros héj alatt, egy cserjén termett a világ valamelyik távoli pontján, és csak a pörkölés során lett ilyen szép barna színű.

 

Zöld kávébab

Kávébab: A kávénövény magja a kávégyümölcsben.

Mostanában az üzleteket ellepik a különböző fogyókúrás szerek, kapszulák, melyek zöld kávé néven kerültek be a köztudatba.

A valóság az, hogy ezen készítmények alapját ( jóesetben ) az a zöld kávébab adja, melyből gyakorlatilag a pörkölés során a feketekávé is készül. A kezdetekkor, mikor a kávéivás elterjedt, még pörkölés nélkül készítettek főzetet a zöld kávébabból, melyet esetleg őröltek, porítottak. Az élénkítő hatását azonnal felismerték, azonban ahhoz, hogy a jótékony egészségügyi hatásai is ismertté váljanak, még sok időnek kellett eltelni.

Hol terem a zöld kávébab?

A világon nagyjából 80 ország van, ahol kávétermesztéssel foglalkoznak.  A legnagyobb kávétermelő Brazília, melyet Vietnám, Columbia és Indonézia követ.

Etiópiát nevezik a kávé őshazájának, és tény, hogy a legkeresettebb és legdrágább kávéfajtát itt termelik.

Jelentős kávétermesztő ország még Guatemala, Costa Rica, Peru, India.

A zöld kávébab fajtái

A két legismertebb kávéfajta az arabica és a robusta kávé. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robuszta kávénál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat.

A zöld kávébab feldolgozása

A zöld kávébab szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni.

Ezután azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a zöld kávébab nem tárolható.

Ahol a napsütéses órák száma elegendő, ott a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a zöld kávébabszemet és a húst elválasztják egymástól.

Ahol viszont az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a zöld kávébabot. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután elég 10-14 napi szárítás.

A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

A fentiekkel talán sikerül érzékeltetni, hogy mekkora utat tesz meg a kávé, amíg a cserjén termett zöld kávébabból a csészénkben gőzölgő fekete nedűvé válik!