Cold brew - vagyis hideg, frissítő kávé
A cold brew egy különleges, hidegen készült frissítő kávé. Sokan ínyenc kávénak tartják.
Cold brew - hidegen "főzött"
A cold brew eljárás lényege, hogy az őrölt kávét 12-24 órán keresztül hideg vízben kell áztatni, és közvetlenül fogyasztás előtt leszűrni.
A kávé elkészítése egyáltalán nem bonyolult, inkább csak időigényes a hosszú áztatás miatt. Erre viszont szükség van, hogy az aromák és a savak kioldódjanak a frissen őrölt kávéból. Mégis egy jóval gyengébb, lágyabb kávét kapunk, mintha kávéfőzővel főztük volna le a kávét.
A cold brew kávé elkészítése
A cold brew kávé elkészítése egy igen egyszerű feladat: hideg vízre, jó minőségű őrölt kávéra és egy kávékészítő eszközre van hozzá szükség.
Lehet már kapni speciális cold brew kávé készítő edényeket is, de ezek még a legtöbb háztartásban nem elérhetőek. Tökéletesen megteszi egy szűrős kávé és teakészítő is. Van, aki sima gézlapon szűri át a kávét. Kellő ügyességgel ez is kivitelezhető.
Az edény aljára tegyél 2-3 evőkanál őrölt kávét, majd öntsd fel hideg vízzel.
Tedd be a hűtőbe, és hagyd ott legalább 12 órára, hogy a kávé jól kiázzon.
Lassan szűrd le a kávét, egy pohár aljára tegyél jégkockákat és öntsd rá.
A cold brew kávé napokig megőrzi a minőségét, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle.
Ha túl erősnek érzed, nyugodtan öntsd fel vízzel.
A cold brew kávé ízesítése
A cold brew kávét többféle módon ízesítheted. A legegyszerűbb, ha a pohár aljára mézet, vagy nádcukorszirupot teszel.
Tölthetsz bele hideg tejet.
Kávészirupok segítségével bármilyen ízvariációt el tudsz készíteni: gyümölcsös, virágos, vaníliás, karamellás stb.
Édesítheted és kínálhatod formacukrok, édesítő formák és kandispálcák segítségével.
Levendulás cold brew Nikolett Willemsentől.
Köszönet a fotóért!